Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Aκρωτηριασμένα φλαμίνγκο (8.VIΙ.2013)

 Ακρωτηριασμένα φλαμίνγκο γίνονται θέαμα στους ζωολογικούς κήπους (Eco News 8 VII 2013)

Τον ακρωτηριασμό των πουλιών φλαμίνγκο στο Αττικό Πάρκο και σε άλλους ζωολογικούς κήπους καταγγέλλει η ΜΚΟ Animal Rights.
Τα πουλιά στους ζωολογικούς κήπους μένουν καθηλωμένα εκεί, όχι γιατί “δεν θα βρουν καλύτερα”, αλλά επειδή δεν μπορούν να πετάξουν όντας ακρωτηριασμένα.
Όπως αναφέρει η Animal Rights “oι ζωολογικοί κήποι ακρωτηριάζουν τα πουλιά έτσι ώστε αυτά να μην μπορούν να πετάξουν, αφαιρώντας χειρουργικά το τελευταίο τμήμα της φτερούγας που αντιστοιχεί σχεδόν σε ολόκληρη την ανθρώπινη παλάμη και φιλοξενεί εντελώς απαραίτητα για την πτήση φτερά, καθιστώντας τα έτσι μονίμως ανάπηρα αφού μετά τον ακρωτηριασμό τα απαραίτητα αυτά φτερά δεν ξαναβγαίνουν ποτέ. Η άγνωστη στο ευρύ κοινό πρακτική ονομάζεται pioning.
Ένα ακρωτηριασμένο πουλί δεν μπορεί να πετάξει και φυσικά δεν μπορεί να απελευθερωθεί ποτέ. Οι ζωολογικοί κήποι προτιμούν να ακρωτηριάζουν τα πουλιά αντί να περιφράσσουν μεγάλους χώρους, λόγω χαμηλότερου κόστους αλλά και για λόγους αισθητικής.
Η απουσία περίφραξης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση μιας υποτιθέμενης ελευθερίας των πουλιών, αλλά και τη δυνατότητα  να έχουν πιο άμεση επαφή μαζί τους.
Τα φλαμίνγκο είναι αποδημητικά πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις και πετούν έως και 600 χιλιόμετρα μέσα σε μία μέρα. Αναπτύσσουν ταχύτητες  έως 60 χιλιόμετρα την ώρα και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα ύψη.
Για να απογειωθεί ένα φλαμίνγκο τρέχει αρκετά βήματα χτυπώντας τα φτερά του για να πάρει φόρα, που σημαίνει ότι χρειάζονται  χώρο με αρκετές δεκάδες μέτρα μήκος. O εγκλεισμός τους σε  χώρους χωρίς το απαραίτητο μήκος τα εμποδίζει να πάρουν τη φόρα που χρειάζονται για πετάξουν και αυτό είναι μία ακόμη πρακτική που εφαρμόζουν οι ζωολογικοί κήποι για να τα κρατούν αιχμάλωτα”.
Στην Ελλάδα μπορεί να απολαύσει κάποιος τα υπέροχα αυτά πτηνά ελεύθερα σε αρκετές περιοχές και να θαυμάσει το πανέμορφο πέταγμά τους. Είναι απαράδεκτο να τα ακρωτηριάζουμε και να τα φυλακίζουμε στους ζωολογικούς κήπους.
Πηγή
 
Περισσότερα εδώ:
Μάθημα ακρωτηριασμού πουλιών με πολλές φωτογραφίες από κάποιον 'λάτρη' των πουλιών.

Στην ιστοσελίδα του Αττικού ζωολογικού πάρκου οι ανίδεοι θαυμαστές καλούνται από την ίδια την επιχείρηση να θαυμάσουν τα υπέροχα φλαμίνγκο και να ηρεμήσουν μπροστά στην θέα τους. Η επιχείρηση αποκρύπτει φυσικά το γεγονός ότι αυτά είναι ακρωτηριασμένα. Μετά τα αρνητικά σχόλια κτηνιάτρων που πήραν μέρος στη συζήτηση και ενημέρωσαν όλους ότι τα συγκεκριμένα πουλιά είναι ακρωτηριασμένα και δεν αποτελούν κανένα ευχάριστο θέαμα η επιχείρηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι όλα τα φλαμίνγκο που φιλοξενεί έχουν κομμένη την μισή φτερούγα προκειμένου να μην φύγουν από τις εγκαταστάσεις του πάρκου, πρακτική η οποία εφαρμόζεται σε όλους τους ζωολογικούς κήπους. Διαβάστε τη συζήτηση εδώ.
Η γνώμη του κτηνιάτρου: Το pinioning είναι μια επέμβαση που γίνεται στα πουλιά για να μην μπορούν να πετάξουν και θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το αντίστοιχο declawing που γίνεται στις γάτες για να μην ξύνουν τα έπιπλα. Στις γάτες αφαιρείται η τρίτη φάλαγγα των δακτύλων στην οποία φυτρώνουν τα νύχια, στα πουλιά αφαιρείται το τελευταίο τμήμα του προσθίου άκρου από τα μετακάρπια και κάτω, στο οποίο φυτρώνουν τα εντελώς απαραίτητα για την πτήση φτερά. Οι γάτες, μετά την επέμβαση μπορούν να περπατήσουν, ενώ τα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν, και οι ζωολογικοί κήποι το παραδέχονται αυτό. Σε πολλές χώρες το declawing είναι παράνομο, ενώ το pinioning είναι νόμιμο. 
Η ευαισθησία (όπως άλλωστε και η νομιμότητα) είναι αντίστοιχη μιας παγκόσμια καθιερωμένης αντίληψης και πρακτικής. Ποιοι είναι αυτοί που ηρεμούν στη θέα ανάπηρων ακρωτηριασμένων πλασμάτων; Προσωπικά, δε μ' ενδιαφέρει ούτε αν αυτό είναι νόμιμο ούτε αν είναι ηθικό. Με ενδιαφέρει το γεγονός αυτό καθ' αυτό της αναπηρίας που μερικοί το βλέπουν σαν ένα θέαμα που τους ηρεμεί. Άραγε γνωρίζουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την όμορφη εικόνα; 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixwVDDqocMUUZrf-nlNvEgjgbG75b786M5MNcthHyg1KA8jRcQcv6dJgSpYiqCW_gg8u2HGUi1TUMDe9ZbYTs3VlkxCjK_OXa5keFjRcWFPlf6qQwVvdFeBxvzXPxLfcPTbKXeKP7JTxw/s320/Flamigos+3.jpg
φωτο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWxv_vm06gysmJSBoIMIBqcb1VhX5KS1cWnReMnhG2uQ41pBik4W9lj27Eqb07w9Y_agEblfej5cyeGJAuFM4vDymZcaS09RnQPphPRoLqZLy7G9H6n8cpErZOlSSCmirDUrbM3nTeA0M/s320/Flamigos+2.jpg
φωτο
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου