Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Κάκη Πριμηκύρη: Άγρια Ζώα: Προστασία ή εκμετάλλευση; (26/7/2011)

 Την απαγόρευση της λειτουργίας αλλά ΚΑΙ της εισόδου στη χώρα μας υποστηρίζει για τα τσίρκο η μη κυβερνητική οργάνωση "Αρκτούρος". Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την 3η Ευρωπαϊκή χώρα στον κόσμο χωρίς τσίρκο με ζώα.

Σε ό,τι αφορά στους ζωολογικούς κήπους, οι θέσεις της οργάνωσης έχουν ως εξής:Χρειάζονται Θεσμοθέτηση – Αδειοδότηση – Επιθεώρηση.  Οι προδιαγραφές τους θα πρέπει να εξασφαλίζουν τα 5 βασικά δικαιώματα των ζώων στην αιχμαλωσία, τα οποία είναι:
1. Επαρκής ποσότητα και ποιότητα τροφής και νερού
2.- Κατάλληλο περιβάλλον (φυσικό)
3.- Διαβίωση χωρίς τραυματισμούς και ασθένειες (υγεία)
4.- Ελευθερία κίνησης και έκφρασης της κατά φύσιν συμπεριφοράς
5.- Ελευθερία από τον φόβο και το άγχος.

Τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην διατήρηση των αγρίων ζώων σε αιχμαλωσία θα σταματήσουν να υπάρχουν, αν προστατευτεί το φυσικό τους περιβάλλον, οπότε και θα μειωθούν οι απώλειες. Τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, αν σταματήσει η χρήση τους για διασκέδαση και ικανοποίηση της περιέργειας των ανθρώπων.

Η φιλοξενία άγριων ζώων μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας αποκατάστασης (rehabilitation) και επανένταξης. Και τότε όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται με ταυτόχρονο έλεγχο της αναπαραγωγής τους. Δεν μπορεί η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία να αποτρέψει την εξαφάνιση ενός είδους. Γιατί κανένα είδος δεν είναι αυτόνομο, και μόνον μέσα στον φυσικό του βιότοπο μπορεί να διατηρήσει την ταυτότητά του. Κατ' εξαίρεση, η αναπαραγωγή αγρίων ζώων σε αιχμαλωσία μπορεί να επιτραπεί μόνον σε περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι είναι δυνατή και θεμιτή η επανένταξή τους στην άγρια ζωή, με σκοπό την ενίσχυση των φυσικών πληθυσμών. Και σε αυτήν την τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από τη Διεθνή Κοινότητα για την Προστασία της Φύσης  - International Union for Conservation of Nature (IUCN), και να εφαρμόζεται αυστηρά η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) για τον ουσιαστικό έλεγχο της εμπορίας των απειλουμένων αγρίων ειδών.

 Πηγές:  http://arcturos.wordpress.com/2011/07/18/nomosxedio/ --  Του Λάζαρου Γεωργιάδη –18/07/011

International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας:http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1415&aID=442

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου